News

MAROHEI CABLES "VORTEX" SERIJA

Posted 4 November 2017 by Marohei

image

U prošlom izdanju časopisa ( broj 102 ) objavili smo test zvučničkog i interkonekcijskog kabela domaćeg proizvođača Marohei Cables iz Rijeke koji su nas ugodno iznenadili svojom kvalitetom reprodukcije i same izrade.

Da testirani kabeli nisu bili izdvojeni slučaj govori nam i informacija da su se Marohei kabeli počeli distribuirati i u druge zemlje, a ostvarena je i suradnja sa slovenskom tvrtkom UBIQ Audio koja koristi upravo njegove kabele za kompletno ožičenje vlastitog high-end audio sustava.
 

image

Maro Filičić, vlasnik i konstruktor navedenih kabela, je na nedavno održanom zagrebačkom sajmu potrošačke elektronike "Zagreb AV Show 2017" u Sheraton Zagreb hotelu, predstavio svoju najnoviju top seriju proizvoda oznake Vortex.
 

image

Kao i do sada u svojim konstrukcijama kabela, Maro upotrebljava za izolaciju svilu, a za izradu vodiča u Vortex seriji 6N srebro (USB, COAX i IC) ili hibrid (srebro i bakar) u zvučničkim i strujnim kabelima. U ponudi ove serije se nalaze USB, digitalni koaksijalni, interkonekcijski, zvučnički i naponski kabeli. Za više informacija o njima, mogućnostima probe u vlastitom sustavu i cijenama, kontaktirajte direktno proizvođača.     Izvor: www.hifimedia.hr

UBIQ AUDIO & MAROHEI CABLES @SHERATON ZAGREB HOTEL

Posted 28 October 2017 by Marohei

image image image image

Ubiq Audio & Marohei-cables presents: Ubiq electronics, speakers, First One electronics, all wired with our cables ! Usb, coax, IC, Power and speakers cables.. Excellent !

SIGMA ACOUSTICS & UBIQ AUDIO

Posted 7 October 2017 by Marohei

image

Sigma Acoustics speakers & Ubiq Audio amplification/audio server, of course with some of our power and interconnect cables

TEST: MAROHEI KABELI

Posted 2 August 2017 by Marohei

image

Na domaćim prostorima proizvodnja audio kabela u malim manufakturnim radionicama je pomalo fenomen. Ne zbog broja takvih proizvođača koliko zbog kvalitete proizvoda koju sve češće možemo doživjeti.

Piše: Gordan Gaži

Ovo govorim iz prve ruke, jer prije dosta godina imao sam prigodu poslušati već onda vrlo kvalitetne kabele koje je u Zagrebu proizvodio "Sumić", a kasnije su s više ili manje uspjeha taj trend nastavljali mnogi drugi. Neki su željeli napraviti kabele za sebe i nekolicinu prijatelja, neki su imali veće i ozbiljnije planove, no svi su se silno trudili pokazati nešto novo. Nije mi bio problem poslušati i iskreno komentirati uratke koji su dolazili do mojeg sustava, no sve češće sam imao potrebu zapitati se o motivaciji tolikog broja entuzijasta i potencijalnih proizvođača. U početku je izgledalo da je takav angažman sasvim vezan uz osobne ambicije i želju da se na audio sceni ostavi nešto osobno. No, proizvesti audio kabel koji posjeduje karakter i kvalitetu koja ga može odmaknuti od mainstreama i time učiniti zanimljivim i prepoznatljivim nije lako. Nije lako u skromnim, često kućnim uvjetima postići razinu kvalitete, a kamoli standarda koje posjeduju profesionalne tvrtke. Još je teže pobjeći od nekolicine prijatelja i njihovog ukusa u zvuku i pokušati zagrabiti prema širem tržištu koje ima svoje želje, potrebe i zakonitosti. Koji je onda motiv osobe, najčešće audiofila, da krene u takvu avanturu? Svaki proizvođač ima svoju priču i razloge za pokretanje proizvodnje, no čini se da je svima zajednička misao da mogu za manju cijenu ponuditi više dobrog zvuka od tvorničkih rješenja. Da li je tome doista tako teško je reći, ali je činjenica da je većina još uvijek aktivna. Za ovaj broj imao sam prigodu poslušati nekolicinu kabela riječkog proizvođača Marohei Cables, iza kojeg stoji konstruktor i vlasnik Maro Filičić.

image

Na testu su se našla 2 interkonekcijska kabela "CT Reference 1" (3.300 kn / 1m) i "Signature" (5.100 kn / 1m), te zvučnički "CT Reference 1" (4.960 kn / 2,5 m). Kabeli su izuzetno lijepo i uredno izrađeni i finiširani, te posjeduju i ambalažu koja ih na već na prvi pogled stavlja na razinu profesionalnog i potpuno dovršenog i osmišljenog proizvoda. Kako navodi proizvođač, kao vodič je korišteno 99.999987% ultra čisto Ohno Continious Casting srebro, a kao izolator P.T.F.E. Teflon i kapilarna svila. Tu je antivibracijski plašt od egipatskog pamuka i zaštitna PVC pletenica. Pozlaćeni konektori su visoke kvalitete i izrađeni od bakra i telurija. Kod "Signature" modela tu je još i dvostrana zaštitna alu-folija i eloksirani niskootporni bakreni oplet. Za zvučnički kabel koji zbog svoje dužine i potrebnih osobina posjeduje drugačije zahtjeve konstruktor se odlučio na hibridne vodiče 4N OCC bakar i 6N UPOCC srebro, a kao dielektrik odabrao je kapilarnu svilu i P.T.F.E. teflon. Tu su i RF i EM zaštita, dvostrana alu-folija, eloksirani bakreni oplet i bakreni drain, te antivibracijski pamučni plašt i opcionalno, PVC crna pletenica ili silikonska guma. Sve zajedno se čini vrlo zanimljivo i pomno isplanirano. Idemo na slušni test.

Slušni test je odrađen u cijevnom i tranzistorskom sustavu na način da su sva tri kablela poslušana zasebno, a u drugom dijelu primarni izvor zvuka i zvučnici bili su ožičeni testiranim kabelima. Kako je ovo prvi dodir s "Marohei Cables" produkcijom nema usporedbe s kabelima u sustavu već je fokus stavljen na ukupne potencijale i prirodu testiranih produkata. U slijedećoj prigodi kojoj se iskreno nadam, a u kojoj će tema biti jedan kabel, bit će prigoda i za usporedbu s komercijalnom konkurencijom.

Nakon uključivanja "CT1 Reference" kabela zvuk se mogao opisati kao brz, dinamičan i prozračan. Dubinska perspektiva je djelovala doista uvjerljivo uz neočekivan dojam voluminoznosti i postojanosti zvučne slike. Separacija instrumenata prilikom slušanja orkestara bila je izvanredna, no rubovi pozornice su ostajali malo otvoreni i nedefinirani. Kabel je tonski poprilično neutralan i timbralno ispravan, no reprodukcija solo instrumenata znala je rezultirati malim nedostacima u projekciji i gabaritima instrumenata. Tako i s reprodukcijom solo gitare koja inače konkavnu i malo povučenu pozornicu znatnije pomaknula prema slušaču uz naglašen volumen tijela instrumenta. Dinamika je bila dobra, no finog sjenčanja mikrodinamičke strukture je izostalo. Bas područje je odlično s potpunom kontrolom, potrebnom težinom i volumenom. Vokali su djelovali uvjerljivo i gabaritno uz samo pokoji čvorić prema vrhu.

image

Za razliku od ovih dojmova model "Signature" donio je naglašeno agilan i brz karakter zvuka, no uz tamniju pozornicu koja je dozvoljavala jasniju prezentaciju detalja. Solo instumenti su još uvijek bili malo predimenzionirani, no mnogo prirodnije uklopljeni u prostor uz izvanredan timbar i jasniju rezonanciju tijela. Ipak, najveća promjena se odigrala u rekreaciji prostora koji je zadobio jasne tamne rubove, ali i u općenitoj mirnoći slike koja je dozvoljavala isticanje svakog instrumenta, glazbenog sloja i emocije.

Zvučnički kabel je mali presjek dva opisana interkonekta čije pozitivne karakteristike počivaju na umjerenosti koja pruža nešto mirniji i odmjereniji zvuk bez ispada ili isticanja bilo kojeg dijela spektra. U njegovom zvuku zaželio sam samo malo više zraka u visokotonskom spektru, te malo više agilnosti.

Zaključak: Za prvo predstavljanje, "Marohei Cables" isporučio je puno dojmova od kojih su značajniji opisani u tekstu. Svjestan sam da iza ovih nekoliko rečenica stoje sati i sati napornog rada. No, rada koji se kako vidimo definitivno isplatio. Reći da kabeli nisu bili usko grlo sustava i da bih mirno i spokojno mogao živjeti sa njihovim karakterom i osobinama nije kurtoazija, već iskreno mišljenje. Za početak vrlo dobro, a sa slijedećim testom očekujem još mnogo ugodnih iznenađenja. Štekamo se !!

Drugi sustav, drugo slušanje.
Piše: Jagor Čakmak

CT Reference #1, zvučnički kabel:   Pri slušanju vokalnog jazza odmah je bilo jasno kako je najveća promjena koju je donio Marohei kabl u povećanom volumenu glasa. Gornje bas područje i donji dio srednjeg spektra su lagano izdignuti u odnosu na Wireworld Equinox 6 koji je bio u sustavu. To je pridonijelo dodatnoj živosti i atraktivnosti snimke. Visoki dio spektra u količini detalja sličan je s referentnim kablom, a pozornica je nešto uža. Ukupno gledano dobar izbor za sustav baziran na bookshelf zvučnicima.

Signature, interkonekcijski kabel:   Naspram dva kabla u sustavu (Cardas 300b Microtwin i Wireworld Equinox 7) Marohei interkonekt unio je osjetnu veću količinu detalja kroz cijeli spektar i nešto manji pomak u definiciji pozornice. Dimenzije pozornice su bolje u odnosnu na Cardas, a usporedive sa Wireworldom.

CT Reference #1, interkonekcijski kabel:   Marohei kabel dodao je dodatni volumen u bas području, te ponešto povećao dinamiku. Količina detalja kroz cijeli spektar je vrlo korektna. Volumen glasa pri vokalnom jazzu je prirodan.
Izvor: www.hifimedia.hr